tisdag 16 oktober 2018

Program för hösten 2018!

Ladda ner programbladet för hösten 2018 här

10/12 The Nile Hilton Incident




The Nile Hilton Incident 111 min 2017 Sverige Tarik Saleh 

Noredin är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i rutin att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. En natt blir han tilldelad en mordutredning, en sångerska har hittats död i bröllopssviten på ett lyxhotell. Vad som från början verkar vara ett enkelt passionsbrott visar sig ha förgreningar hela vägen upp till den innersta kretsen runt presidenten. Allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor börjar Noredin ifrågasätta sin egen moral. Det blir uppenbart för honom att jakten på rättvisa är ett ensamt lopp där man inte kan lita på någon.

Tarik Saleh (f. 1972) blev känd för den större publiken som programledare för samhällsmagasinet Elbyl i SVT (1996 - 1998). Han var en av grundarna till produktionsbolaget Atmo och tillsammans med Erik Gandini regidebuterade han 2001 med dokumentären Sacrifio - vem dödade Che Guevara?. De två fortsatte sitt samarbete med Gitmo (2005). 2009 kom den animerade dystopin Metropia som följdes upp med det hårdkokta dramat Tommy 2014. The Nile Hilton Incident (2017) vann juryns stora pris på Sundancefestivalen och belönades med 5 guldbaggar inklusive bästa film och bästa manliga huvudroll (Fares Fares).

Skådespelare: Fares Fares, Mari Malek, Slimane Dazi, Hichem Yacobi, Yaser Maher, Ahmed Seleem, Hania Amar


Se trailer:

26/11 Lucky



LUCKY 88 min 2017 USA John Carroll Lynch


LUCKY är en andlig resa där vi följer en 90-årig kedjerökande ateist och alla märkliga karaktärer som bor i hans avskilda lilla ökenstad. Efter att ha överlevt alla sina samtida vänner befinner sig den oerhört självständiga Lucky vid ett av livets vägskäl och beger sig ut på en andlig resa för att hitta sig själv och uppnå det ouppnåeliga: upplysning.

Välkända skådespelaren John Carroll Lynchs regidebut Lucky är både ett kärleksbrev till Harry Dean Stantons karriär och en meditation kring dödlighet, ensamhet, andlighet och mänsklig samvaro. I den övriga skådespelarlistan ser vi inga mindre än bland andra David Lynch, Tom Skerritt (Alien, Top Gun) och Ed Begley Jr (Better Call Saul). Regissören själv är känd för sina roller i bl.a. Shutter Island och nu senast i serierna American Horror Story och The Americans.


Se trailer:

12/11 Call me by your Name


Call me by your Name 130 min 2017 Italien, USA Luca Guadagnino

Call me by your Name utspelas i norra Italien under sommaren 1983. Den amerikansk-italienska mannen Elio träffas Olivier, en ung student som kommer för att studera och bo hos Elios familj. Sakta men säkert utvecklas deras relation allt mer och tillsammans upplever de en oförglömlig sommar full av musik, mat och kärlek som för evigt kommer att förändra dem.
Call me by your Name är Luca Guadagninos sista film i sin åtrå-trilogi (I Am Love och A Bigger Splash) och är baserad på André Acimans novel med samma titel. 
Medverkande: Elena Bucci, Vanda Capriolo, Amira Casar, Timothée Chalamet, Armie Hammer



Se trailer:

torsdag 11 oktober 2018

29/10 Huset vid Havet


Huset vid havet 107 min 2017 Frankrike Robert Guédiguian


Vid en liten vik, strax utanför Marseille ligger en pittoresk villa som ägs av en äldre herre. Hans tre barn har samlats för att vara hos honom under hans sista dagar. Det är Angela, som arbetar som skådespelare i Paris, Joseph, som förälskat sig i en yngre kvinna och Armand, den enda som stannat kvar i Marseille för att driva familjens restaurang. Den vackra omgivningen väcker minnen och de börjar fundera över vad de egentligen har tagit med sig av faderns ideal och den kollektiva anda som han försökt uppfostra dem i. Tankar som ställs på sin spets när några flyktingar plötsligt dyker upp i närheten.
Redan från början ville jag filma i Méjean calanque, nära Marseille. Det är ett område som får mig att tänka på teater. Små färgglada hus inbyggda i bergen vilket ser ut som fasader. En viadukt ser ner på landskapet och tågen ser ut som leksaker. Öppenheten mot havet förvandlar horisonten till en vacker fond. Det blir som en övergiven inspelningsplats, melankoliskt och vackert. I den här ”utomhusbubblan” samlas bröder och systrar, fäder och mödrar, vänner och älskare för att utbyta kärlek från förr och kärlek som komma skall. Alla de här männen och kvinnorna delar på samma känsla. De befinner sig i en fas i livet där man är väldigt starkt medveten om att tiden passerar snabbt, att världen förändras. Dörrarna som har öppnats håller på att stängas igen. De måste ständigt underhållas eller så måste man öppna nya. De vet att deras värld kommer att försvinna med dem. Kommer det att bli bättre eller värre? Tack vare dem eller på grund av dem? Vad kommer de att lämna efter sig? Men så händer plötsligt något som radikalt vänder upp- och ned på detta. En sorts Copernisk revolution: barn som överlevt en sänkt flyktingbåt gömmer sig i bergen. Två bröder och en syster, som en spegelbild av Joseph, Armand och Angela vilket väcker en känsla av syskonskap. Jag tror på sådana möten. Det finns något med ”globaliseringen” som naturligt relaterar till framtiden. Om jag överdriver en aning så skulle jag säga att jag inte skulle kunna göra en film idag utan att prata om flyktingar. Vi lever i en värld där människor drunknar till sjöss varje dag. Det är oviktigt om det beror på klimatet, krig eller andra orsaker – de kommer hit för att söka skydd. De här tre barnen som anländer kanske kan ge nytt liv till huset vid havet. Angela, Joseph och Armande får en anledning att kämpa för att deras världsåskådning ska överleva och att behålla kontakten med varandra. Och på så sätt skapa fred.” – Robert Guédiguian
Robert Guédiguian (f. 1953) studerade sociologi i Paris när han började intressera sig för filmmediet. Men det är i födelsestaden Marseille som de flesta av hans filmer utspelar sig sedan debuten Dernier été (1981). Den röda tråden i Guédiguians filmskapande är djup social förankring samt ett nära samarbete med skådespelarna Jean-Pierre Daroussin och Ariane Ascaride. Guédiguians filmer har genom åren varit välrepresenterade på svenska biografer. Den lugna staden, Marie-Jo och hennes två älskare, Snön på Kilimanjaro och En vansinnig idé är bara några exempel.

Se trailer:


måndag 26 mars 2018

Sista filmen på Roxy/Star!



Igår visade vi filmen Frantz, som blev den sista på biografen Roxy/Star för Sandvikens Filmstudio! Vi återkommer till hösten i biografens nya lokaler!

Trevlig sommar önskar Sandvikens filmstudio!